Οι κίνδυνοι λογοκρισίας πάνω από τη βιομηχανία παραγωγής μπλοκ του Ethereum μειώνονται, καθώς οι συμβατοί με την OFAC αναμεταδότες MEV-Boost συνεχίζουν να χτίζουν όλο και λιγότερα μπλοκ. Έτσι, τα ζητήματα λογοκρισίας του Ethereum βελτιώνονται σιγά-σιγά.

Σύμφωνα με στοιχεία από το MEV Watch, ο αριθμός των μπλοκ Ethereum που παράγονται από συμβατούς με το OFAC (Office of Foreign Assets Control) ρελέ MEV-Boost έπεσε χθες κάτω από το όριο του 50%. Στις 14 Φεβρουαρίου, μόνο το 46% των μπλοκ παρήχθησαν από τέτοιους αναμεταδότες.

Ethereum ofac

Μπλοκ Ethereum συμβατά με το OFAC | Πηγή: Πηγή: MEV Watch

Το Ethereum βλέπει μείωση της λογοκρισίας

Στις 8 Αυγούστου 2022, το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων πρόσθεσε το πρωτόκολλο ιδιωτικότητας Tornado Cash που βασίζεται στο Ethereum στον κατάλογο κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος.

Μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών, όπως οι Circle και Infura, προχώρησαν αμέσως σε μαύρη λίστα διευθύνσεων Ethereum που σχετίζονται με το πρωτόκολλο, όπως και ο Flashbots, ένας ερευνητικός οργανισμός MEV.

Το MEV σημαίνει “Maximal Extractable Value”- ο όρος αναφέρεται στην αρμπιτράζ ευκαιριών συναλλαγών στην αλυσίδα με την αναδιάταξη των συναλλαγών εντός ενός μπλοκ κατά την παραγωγή του. Η Flashbots ισχυρίζεται ότι εξορθολογίζει την πρακτική αυτή και μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις της, προσφέροντας μια αγορά εκτός αλυσίδας για τη δημιουργία μπλοκ με τη μορφή του MEV-Boost.

Η προθυμία του οργανισμού να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις OFAC αντιμετωπίστηκε με κατακραυγή από την κοινότητα κρυπτονομισμάτων- ως απάντηση, η Flashbots προχώρησε στην ανοιχτή διάθεση του κώδικα για το ρελέ της, επιτρέποντας σε ανταγωνιστές που δεν συμμορφώνονται με την OFAC να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην αγορά MEV του Ethereum.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τους δύο μήνες που ακολούθησαν τη μετάβαση του Ethereum από το Proof-of-Work στο Proof-of-Stake, ο αριθμός των μπλοκ που κατασκευάστηκαν από τα λεγόμενα “συμβατά με την OFAC” ρελέ MEV-Boost εκτοξεύθηκε από 9% σε 79%, προκαλώντας ανησυχίες για λογοκρισία από την κοινότητα.

Ωστόσο, μετά την κορύφωση στις 21 Νοεμβρίου, ο αριθμός των μπλοκ που παράγονται από λογοκριμένους αναμεταδότες άρχισε να μειώνεται. Ενώ τα Flashbots δημιούργησαν πάνω από το 46% όλων των μπλοκ MEV-Boost σήμερα, οι μη λογοκριτικοί αναμεταδότες BloXRoute Max Profit και Ultra Sound Money πήραν ένα γερό κομμάτι από το μερίδιο αγοράς MEV-Boost-23,7% και 16,9%, αντίστοιχα.

Την ώρα του τύπου, η τιμή του Ethereum (ETH) βρισκόταν στα 1.556 δολάρια.

Προτεινόμενη εικόνα από: Zoltan Tasi / Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Αγοράστε 80+ από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα από τον καλύτερο broker στην Ευρώπη