Η τιμή του Bitcoin (για λίγο) ανέκτησε σήμερα το όριο των 30.000 δολαρίων για πρώτη φορά από την περασμένη Πέμπτη. Η αποφασιστική ώθηση δόθηκε χθες από την είδηση ότι με την First Republic Bank η επόμενη μεγάλη τράπεζα στις ΗΠΑ πρόκειται να κατασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την FDIC.

Όπως συνέβη και μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η είδηση πυροδότησε ένα ράλι για το Bitcoin που αρχικά εκτόξευσε την τιμή πάνω από το κρίσιμο επίπεδο αντίστασης των 27.800 δολαρίων, προτού λάβει χώρα μια σύντομη παγίωση και στη συνέχεια συνέχιση της ανόδου της τιμής.

Με την αντίδραση αυτή, το Bitcoin ενισχύει την αφήγηση περί ψηφιακού χρυσού. Όπως προβλέπει ο αναλυτής James V. Straten, η συσχέτιση μεταξύ Bitcoin και χρυσού θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και οι αδύναμες τράπεζες εκκαθαρίζονται. Ακόμη και σε έναν κυλιόμενο μέσο όρο 30 ημερών, η συσχέτιση βρίσκεται στο 57%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 2 ετών.

Περισσότεροι λόγοι για το ράλι του Bitcoin

Ένας άλλος λόγος παρουσιάστηκε από τον αναλυτή James Choi, ο οποίος πιστεύει ότι η αγορά προηγείται της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Σύμφωνα με τον Choi, το δεύτερο κύμα τραπεζικών χρεοκοπιών, με επικεφαλής την First Republic Bank, θα αναγκάσει τη Fed να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η “αγορά είναι ένα πρεζόνι της ρευστότητας και το έχει ήδη τιμολογήσει αυτό”.

Ο δημοφιλής αναλυτής Ted (@tedtalksmacro) συμφωνεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρευστότητα ήταν ο δείκτης που οδήγησε την τιμή του Bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τα περισσότερα δεδομένα υστερούσαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος της τιμής του BTC από τα μέσα Μαρτίου οφείλεται στην αύξηση της παγκόσμιας ρευστότητας, και συγκεκριμένα: στο ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, με το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών αντλεί από τα ταμειακά του αποθέματα, στην τραπεζική κρίση, η οποία οδήγησε στην επέκταση του ισολογισμού της Fed, και στην τόνωση της κινεζικής οικονομίας μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής μετά το τέλος του μηδενικού κόστους.

Από τεχνική άποψη, η ρευστοποίηση των shorts στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων και τα επιτόκια χρηματοδότησης έπαιξαν και πάλι ρόλο στην κίνηση της τιμής. Τα perps Bitcoin είχαν αρχίσει να γίνονται αρνητικά, ενώ το ανοιχτό ενδιαφέρον αυξανόταν ελαφρώς. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια συμπίεση short, όπως σημειώνει ο Straten.

Ο γνωστός έμπορος @52skew, εν τω μεταξύ, σημείωσε: “$BTC Binance Market CVDs & Delta: Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αναπήδησης ήταν η εκκαθάριση των σορτς, ωστόσο μεγάλοι αγοραστές binance spot μπήκαν πριν η τιμή μπορέσει να κυλήσει, οδηγώντας σε μια άλλη συμπίεση”. Ακόμη και μετά την κίνηση πάνω από τα 29.000 δολάρια, τα σορτς που ρευστοποιήθηκαν συσσωρεύονται.

Την ώρα του Τύπου, η τιμή του Bitcoin διαπραγματευόταν στα 28.849 δολάρια.

Προτεινόμενη εικόνα από Yiğit Ali Atasoy / Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Αγοράστε 80+ από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα από τον καλύτερο broker στην Ευρώπη