Η Ripple έχει ορίσει τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) ως βασική προτεραιότητα στις προβλέψεις και τους στόχους της για το 2023 και ήδη διαθέτει αξιόλογες συνεργασίες με διάφορες χώρες. Στα μέσα Ιανουαρίου η εταιρεία fintech προσγείωσε τη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης Μαυροβούνιο για την πιλοτική εφαρμογή ενός ψηφιακού σταθερού νομίσματος.

Ήδη κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, η Ripple κατάφερε να ανακοινώσει το νησιωτικό κράτος του Παλάου και το Βασίλειο του Μπουτάν ως πελάτες του CBDC. Επιπλέον, η εταιρεία επιδιώκει πολυάριθμες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής λίρας, όπου η Ripple συμμετέχει στο ίδρυμα Digital Pound Foundation, το οποίο έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό.

Σε ένα πάνελ τον Ιανουάριο, το οποίο αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κοινότητα του XRP, ο Brook Entwistle, ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ripple, αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα CBDCs. Στο συνέδριο Crypto Finance Conference στα μέσα Ιανουαρίου, ο Entwistle αποκάλυψε ότι η εταιρεία του είναι πολύ ενεργή στη Σιγκαπούρη:

Έχουμε μια πολύ μεγάλη πρακτική CBDC, η οποία έχει πλέον παγκόσμια βάση. Στην πραγματικότητα έχουμε τοποθετήσει τέσσερις ανθρώπους μόνο στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα.

Στην κοινότητα του XRP, αυτό ερμηνεύεται ως ισχυρή ένδειξη ότι η Ripple έχει δημιουργήσει επαφές με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ή ακόμη και με την κεντρική τράπεζα της χώρας για να προωθήσει ένα CBDC. Το αν η Ripple είναι ήδη εταίρος, ωστόσο, είναι καθαρή εικασία και μένει να το δούμε.

Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε ότι η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS), διερευνούσε το έργο Ubin+ χονδρικής CBDC για διασυνοριακές πληρωμές. Το έργο θα δοκιμάσει τη χρήση των CBDCs για τη διαχείριση συναλλάγματος και ρευστότητας, καθώς και τη συνδεσιμότητα μεταξύ των CBDCs και άλλων δικτύων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Στο πλαίσιο του Ubin+, η MAS συμμετέχει επίσης σε ένα SWIFT CBDC sandbox με 17 άλλες κεντρικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες για τη δοκιμή της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας. Αξίζει να τονιστεί ότι η Ripple δεν έχει αναφερθεί ακόμη σε καμία από αυτές τις ανακοινώσεις.

Το στέλεχος της Ripple τονίζει την εστίαση στα CBDCs

Εκτός από τη δήλωση για τη Σιγκαπούρη, ο Brook Entwistle μοιράστηκε και άλλα ενδιαφέροντα σχόλια σχετικά με τη στρατηγική της Ripple για τα CBDC. “Είναι μια σημαντική προσπάθεια, είναι μια σημαντική σουίτα προϊόντων”, δήλωσε το στέλεχος, εξηγώντας περαιτέρω: “Έχουμε αποφασίσει ότι εκτός από την επιχείρηση πληρωμών μας, τα CBDCs είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτού που πρόκειται να κάνουμε”.

Ο Entwistle προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ως μέρος του κλάδου, η Ripple πρέπει να είναι προσεκτική “κυνηγώντας κάθε νέο λαμπερό πράγμα”, διότι αυτό οδηγεί σε αποδυνάμωση των επιχειρηματικών μοντέλων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ripple εστιάζει σε μικρότερες κυβερνήσεις, μικρότερες κεντρικές τράπεζες που χρειάζονται μια ολιστική λύση και sidechains, κάτι που δημιουργείται από το μηδέν, είπε. Σε αυτό το πνεύμα, ο Entwistle μίλησε για το Βασίλειο του Μπουτάν:

Ο βασιλιάς του Μπουτάν είναι πολύ προοδευτικός και τεχνολογικά προηγμένος. Και θέλει έναν καλύτερο τρόπο για τη διακίνηση του είδους της αξίας σε όλη τη χώρα – είτε πρόκειται για πληρωμές είτε για άλλα πράγματα. Αλλά και ένα σύστημα που θα δημιουργηθεί έτσι ώστε να μπορούν τελικά να έχουν και εμβάσματα πίσω στη χώρα.

Επιπλέον, το στέλεχος αποκάλυψε ότι η Ripple βρίσκεται σε διάλογο και συνεργάζεται με διάφορες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. “Σε επίπεδο Κίνας και ΗΠΑ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το κυνηγούν αυτό. Πολλοί άνθρωποι έχουν τα δικά τους κυρίαρχα συμφέροντα, οπότε πρέπει να είστε ρεαλιστές όσον αφορά τον αντίκτυπό σας εκεί”, αναγνώρισε επίσης ο Entwistle.

Κατέληξε λέγοντας ότι η τεχνολογία της Ripple θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαλειτουργικότητα των CBDCs σε όλο τον κόσμο:

Αλλά το CBDC θα είναι ένα σημαντικό θέμα για ολόκληρο τον κλάδο στο μέλλον και η διαλειτουργικότητα μεταξύ τους – πιστεύουμε ότι έχει μια πραγματική ευκαιρία για πολλούς από εμάς γύρω από το τραπέζι.

Την ώρα του Τύπου, η τιμή του XRP βρισκόταν στα 0,3881 δολάρια.

Προτεινόμενη εικόνα από: Zhu Hongzhi / Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και CFDs με δωρεάν ασφάλιση καταθέσεων ύψους €1 εκατ. ευρώ.