Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσαν ένα έγγραφο διαβούλευσης σχετικά με την ψηφιακή λίρα, ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), το οποίο αναφέρει σε ένα σημείο την τεχνολογία της Ripple. Στο έγγραφο των 116 σελίδων, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας περιγράφει τους λόγους για τους οποίους εξετάζει το ενδεχόμενο να λανσάρει ένα τέτοιο νόμισμα και πώς θα μπορούσε να μοιάζει το CBDC.

Αργότερα φέτος, η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να ζητήσει τη γνώμη του κοινού μέσω μιας διαδικασίας διαβούλευσης. Εάν η απόφαση ληφθεί υπέρ μιας ψηφιακής λίρας, θα εισαχθεί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. Ωστόσο, τα μετρητά θα παραμείνουν σε κυκλοφορία και η CBDC θα χρησιμεύσει μόνο ως συμπλήρωμα.

Η ψηφιακή λίρα θα προορίζεται για καθημερινές πληρωμές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αποθηκεύεται απευθείας στην Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν μέσω ψηφιακών πορτοφολιών που θα προσφέρονται από ιδιωτικές εταιρείες.

Πώς εμπλέκεται η Ripple στην CBDC της Αγγλίας;

Ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ripple στο έργο είναι σχετικά ασαφής προς το παρόν. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία αναφέρεται στο έγγραφο διαβούλευσης υπό τον τίτλο “Enable private sector innovation” και σε σχέση με το RTGS (Real-Time Gross Settlement).

Η έκθεση αναφέρει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ανανέωσης του RTGS, η κεντρική τράπεζα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για τη συνεχή βελτίωση της υπηρεσίας RTGS, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την ανατροφοδότηση του κλάδου και ενσωματώνει στοιχεία από προηγούμενες μελέτες σκοπιμότητας και πειράματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει δύο έργα: ένα DLT Proof of Concept στο οποίο έχει συνεργαστεί με τις Baton Systems, Clearmatics Technologies Ltd, R3 και Token, και ένα έργο διασυνοριακού συγχρονισμού. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει δράση η Ripple:

Διασυνοριακός συγχρονισμός: ένα κοινό έργο με την Ripple για να καταδειχθεί ότι οι συγχρονισμένες συναλλαγές FX είναι δυνατές σε δύο διαφορετικά προσομοιωμένα συστήματα RTGS, οδηγώντας στη συμπερίληψη της λειτουργικότητας συγχρονισμού στον οδικό χάρτη για την ανανέωση.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι συνεργάζεται με τον κλάδο για την ανάπτυξη νέων πολιτικών και δομών, ώστε τα οφέλη των καινοτόμων τεχνολογιών να μπορούν να αξιοποιηθούν από νέους τύπους εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, το 2017, η BoE διεύρυνε την πρόσβαση επιτρέποντας σε μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό διακανονισμού RTGS.

Το 2021, η τράπεζα εισήγαγε την πολιτική της για τους λογαριασμούς omnibus, η οποία επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων πληρωμών να χρηματοδοτούν τα υπόλοιπα των συμμετεχόντων τους με χρήματα της κεντρικής τράπεζας. Και στο μέλλον, η Τράπεζα της Αγγλίας σκοπεύει να συνεχίσει να ενθαρρύνει την καινοτομία:

Η Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να κατανοήσει πιθανά νέα μοντέλα διακανονισμού χονδρικής και πώς μπορούν να υποστηριχθούν στο μέλλον.

Το Proof of Concept από το 2017

Το κατά πόσον αυτό αφορά και την Ripple μπορεί μόνο να υποθέσει κανείς. Σε μια υποσημείωση στην αναφορά της στο Ripple, η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρεται στον ιστότοπό της και στην απόδειξη της ιδέας του Ripple από το 2017.

Εκεί, αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα διεξήγαγε ένα Proof of Concept με την Ripple για να διερευνήσει τη συγχρονισμένη κίνηση δύο διαφορετικών νομισμάτων σε δύο διαφορετικά συστήματα ακαθάριστου διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο που συνδέονται με το Ripple Connect και το πρωτόκολλο Interledger.

“Η δέσμευση αυτή έληξε με την ολοκλήρωση αυτής της απόδειξης της ιδέας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εταιρείες σε Fintech Proof of Concepts όποτε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε την αποστολή μας”, αναφέρεται στον ιστότοπο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ως εκ τούτου, τέτοιες ειδήσεις όπως “η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεργαστεί με την Ripple για το CBDC της” είναι σίγουρα πρόωρες. Παρόλα αυτά, οι συνδέσεις μεταξύ της Ripple και της BoE είναι ενδιαφέρουσες.

Την ώρα του Τύπου, η τιμή του XRP ήταν 0,40 δολάρια.

Προτεινόμενη εικόνα από: Elena Mozhvilo / Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Αγοράστε 80+ από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα από τον καλύτερο broker στην Ευρώπη