Η χθεσινή συνεδρίαση της FOMC της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) αποδείχθηκε πιο γερακίσια από ούτι περίμεναν πολλοί επενδυτές Bitcoin και η χρηματοπιστωτική αγορά. Όπως αναμενόταν, η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη. Αυτό φέρνει το επιτόκιο σε ένα εύρος 4,25-4,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Ωστόσο, συνολικά, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν ότι το επιτόκιο θα είναι υψηλότερο το επόμενο έτος από ούτι αρχικά αναμενόταν, γεγονός που ίσως αποτέλεσε τον μεγαλύτερο παράγοντα επιρροής στη χθεσινή αντίδραση της αγοράς Bitcoin και κρυπτογράφησης.

Η FED είναι πιο “γερακιώτικη” από ούτι αναμενόταν

Η αναθεώρηση του dot plot της FOMC έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αναμένουν να αυξήσουν το επιτόκιο έως και 5,1% το 2023, πριν το μειώσουν στο 4,1% το 2024. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά άλλες 0,75 μονάδες βάσης το 2023. Το αν αυτό θα συμβεί σε τρία ή λιγότερα βήματα είναι κάτι για το οποίο ο Πάουελ αρνήθηκε να δεσμευτεί την Τετάρτη.

“Πιο σημαντικό από την ταχύτητα είναι το ερώτημα πόσο υψηλά θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα επιτόκια και για πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της FOMC, ο πρόεδρος της Fed αποδείχθηκε εξαιρετικά γερακίσιος. Τουλάχιστον, προσπάθησε να το τονίσει αυτό ξανά και ξανά.

Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν λιγότερο απότομα το επόμενο έτος και τώρα ανησυχούν ότι η Fed θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ με την πολιτική της. Ωστόσο, ο Πάουελ τόνισε ότι η FED είναι “αποφασισμένη” να επαναφέρει το ποσοστό πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ωστόσο, “υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να συμβεί αυτό”.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της FED τόνισε ότι θα ήθελε να υπήρχε “ένας ανώδυνος τρόπος” για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αλλά “δεν υπάρχει”.

Οι οικονομολόγοι αντιδρούν στην ομιλία του Πάουελ

Το γεγονός ότι η τιμή του Bitcoin δεν έπεσε χαμηλότερα μετά τα χθεσινά σχόλια του Πάουελ θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι η αγορά δεν πιστεύει τα λόγια του Πάουελ.

Οι γερακίσιες πολιτικές της Fed αυξάνουν τον κίνδυνο να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση. Σε αυτή την περίπτωση, “η πολιτική πίεση στον Πάουελ θα αυξηθεί”, ανέφερε ο πρώην διοικητής της FED Frederick Mishkin. Άλλωστε, υποστήριξε ο Mishkin, θα ήταν τότε ιδιαίτερα δύσκολο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια όταν η οικονομία ήδη πηγαίνει άσχημα.

Ο αστρικός επενδυτής Jeffrey Gundlach της Double Line Capital αναμένει ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023, οπότε η Fed “θα κάνει μια στροφή και θα μειώσει ξανά τα επιτόκια”, δήλωσε τη Δευτέρα σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Η ανησυχία ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία υπερτερεί της βούλησης να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, είπε. “Ακόμη και αν οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή”.

Η Lisa Abramowicz του Bloomberg Surveillance περιέγραψε το συναίσθημα πολλών αναλυτών στο Twitter ως εξής:

Η Fed: Fed: Είμαστε γερακίσιοι! Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε! Η αγορά: μ.β. τον Φεβρουάριο και θα μειώσετε τα επιτόκια μέχρι αργότερα μέσα στο έτος. Το κατάλαβα.

Ο Abramowicz βασίζει αυτή την υπόθεση στο γεγονός ότι ο Powell μίλησε επανειλημμένα για τις “καλύτερες εκτιμήσεις της Fed από σήμερα”.Πάουελ μπορεί έτσι να έδωσε το πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

Ο Tom McClellan από το “The McClellan Market Report” έγραψε μέσω Twitter ότι οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων της Fed συνήθως τελειώνουν όταν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων φτάσει στο επίπεδο που έχει ήδη φτάσει η απόδοση των 2 ετών.

“Έχουμε αυτή τη συνθήκη τώρα. Επομένως, η Fed θα πρέπει να σταματήσει, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το γνωρίζει αυτό, με βάση την ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση”, έγραψε ο McClellan, αναφερόμενος στο παρακάτω διάγραμμα.

Στόχος των κεφαλαίων της FED

Στόχος των κεφαλαίων της FED σε σχέση με την απόδοση του 2ετούς t-note. Πηγή: ΕΛ: Twitter

Το Bitcoin απορρίφθηκε σε σημαντική αντίσταση

Η τιμή του Bitcoin σημείωσε έντονη άνοδο πριν από τη συνεδρίαση της FOMC, αλλά άντεξε πολύ καλά παρά τον γερακίσιο Powell. Μια ματιά στο ημερήσιο διάγραμμα αποκαλύπτει ότι το BTC είναι κάπως υπερεκτεταμένο και απορρίφθηκε στα 18.220 δολάρια.

Ως εκ τούτου, φαίνεται πιθανό ότι το Bitcoin θα έχει μια παγίωση, προς το παρόν, αναζητώντας ένα υψηλότερο χαμηλό. Η περιοχή που πρέπει να κρατηθεί είναι επί του παρόντος τα 17.200 έως 17.400 δολάρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και CFDs με δωρεάν ασφάλιση καταθέσεων ύψους €1 εκατ. ευρώ.