Ένας προγραμματιστής του Bitcoin προχώρησε σε διακλάδωση του έργου Ordinals σε μια άλλη αλυσίδα μπλοκ (Proof of Work, PoW), το Litecoin. Η κίνηση αυτή έγινε αφού ένας ψευδώνυμος χρήστης του Twitter προσέφερε κάποια LTC ως αμοιβή για τον πρώτο που θα μπορούσε να μεταφέρει το Ordinals στο Litecoin.

Το Ordinals κατακτά το Bitcoin με καταιγίδα μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα

Το Bitcoin Ordinals, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, είναι ένα νέο πρωτόκολλο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον πρώην συνεργάτη του Bitcoin Core Casey Rodarmor και επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνούν, να μεταφέρουν και να λαμβάνουν μεμονωμένα Satoshis – την ατομική μονάδα του Bitcoin – τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν μοναδικά εγγεγραμμένα δεδομένα.

Το πρωτόκολλο χρησιμοποιεί “επιγραφές”, οι οποίες είναι αυθαίρετο περιεχόμενο όπως κείμενο ή εικόνες που μπορούν να προστεθούν σε διαδοχικά αριθμημένα Satoshis ή “Sats”, για να δημιουργήσουν μοναδικά “ψηφιακά αντικείμενα” που μπορούν να κρατηθούν και να μεταφερθούν στο δίκτυο Bitcoin, όπως οποιαδήποτε άλλα Sats, εξήγησε ο Rodarmor.

Όπως αναφέρθηκε, τα Ordinals προκάλεσαν αρχικά κάποια διαμάχη μεταξύ των Bitcoiner. Ορισμένοι πουριστές υποστήριξαν ότι το Bitcoin σχεδιάστηκε για να εστιάζει αποκλειστικά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ότι τα Ordinals θα μπορούσαν να έρθουν με κόστος την επεκτασιμότητα και τα υψηλότερα τέλη συναλλαγών. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές σημείωσαν ότι φέρνει νέες περιπτώσεις χρήσης στο Bitcoin.

Ωστόσο, παρά το πέτρινο ξεκίνημά του, το Ordinals έχει κατακτήσει την αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin με καταιγισμό. Από τον Ιανουάριο, περισσότερα από 154.000 Ordinals έχουν εγγραφεί στο δίκτυο Bitcoin.

Ο προγραμματιστής φέρνει τα Ordinals στο Litecoin

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του Bitcoin Ordinals, ένας προγραμματιστής έχει διχάσει το έργο στην αλυσίδα μπλοκ Litecoin. Τη Δευτέρα, ο συνεργάτης του Bitcoin, Anthony Gurrera, δημοσίευσε ένα αποθετήριο στο GitHub που forkάρει το πρωτόκολλο Bitcoin Ordinals στο Litecoin.

Τοποθέτησε επίσης ένα αντίγραφο του MimbleWimble, μιας αναβάθμισης της ιδιωτικότητας και της κλιμάκωσης που αναπτύχθηκε στο δίκτυο Litecoin το 2022, στο δίκτυο Litecoin, καθιστώντας το πρώτο NFT στο Litecoin. “Το πρώτο Litecoin Ordinal έχει εγγραφεί στο blockchain του Litecoin”, έγραψε στο Twitter.

Η προσπάθεια έγινε μετά την προσφορά ενός ψευδώνυμου χρήστη του Twitter με το όνομα χρήστη indigo_nakamoto, ο οποίος προσέφερε αμοιβή 5 LTC (αξίας περίπου 500 δολαρίων) για τον πρώτο που θα μπορούσε να μεταφέρει Ordinals στο Litecoin. “5 LTC σε όποιον το μεταφέρει στο Litecoin”, ανέφερε ο χρήστης σε ένα tweet στις 11 Φεβρουαρίου. Η αμοιβή αυξήθηκε τελικά σε 22 LTC (περίπου 2.100 δολάρια) μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Το Litecoin είναι το μόνο άλλο blockchain PoW στο οποίο λειτουργούν τα Ordinals. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόταση SegWit (Segregated Witness) και η αναβάθμιση Taproot ήταν απαραίτητες για να καταστεί δυνατή η λειτουργία των Ordinals – και το Litcoin διαθέτει και τις δύο αναβαθμίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για την εγγραφή μιας εικόνας στην αλυσίδα μπλοκ Bitcoin μπορεί να φτάσει τις δεκάδες δολάρια, ανάλογα με το μέγεθός της. Μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι έχουν ξοδέψει σχεδόν περισσότερα από 1,16 εκατομμύρια δολάρια για τέλη εγγραφής, σύμφωνα με την Dune Analytics.

Ωστόσο, το κόστος για την εγγραφή ενός Litoshi, το ισοδύναμο LTC ενός Satoshi, αναμένεται να είναι σημαντικά πιο αργό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Litecoin αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο κατακερματισμού Scrypt, έναν αλγόριθμο έντασης μνήμης που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τις GPU και τις ASIC, γεγονός που καθιστά το Litecoin πιο προσιτό και πολύ φθηνότερο από το Bitcoin.

Προτεινόμενη εικόνα από: Bastian Riccardi / Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και CFDs με δωρεάν ασφάλιση καταθέσεων ύψους €1 εκατ. ευρώ.