Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να πιέζει για σαφείς ρυθμίσεις για τη βιομηχανία Bitcoin και κρυπτονομισμάτων. Ενώ η τελική ψηφοφορία σχετικά με τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA) αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2023 λόγω τεχνικών δυσκολιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινίασε χθες νέους τραπεζικούς κανονισμούς.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025. Προβλέπει ότι τα ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, θα θεωρούνται το πιο επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.

Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία ουσιαστικά κατατάσσει τα κρυπτονομίσματα σε δύο διαφορετικές ομάδες. Η ομάδα 1 περιλαμβάνει τα tokenized περιουσιακά στοιχεία και τα stablecoins με εγκεκριμένους μηχανισμούς σταθεροποίησης.

Η ομάδα 2 περιλαμβάνει τα stablecoins χωρίς εγκεκριμένους από την BIS μηχανισμούς σταθεροποίησης και τα ασταθή κρυπτονομίσματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Bitcoin και το Ethereum. Οι τράπεζες που κατέχουν αυτά τα κρυπτονομίσματα πρέπει να τους αποδίδουν “συντελεστή στάθμισης κινδύνου” 1.250%.

Σχετικό περιεχόμενο: Θα πέσει η τιμή του Bitcoin αν η Genesis καταθέσει αίτηση πτώχευσης;

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που κατέχουν σε ένα κρυπτονόμισμα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να διατηρούν πάνω από ένα ευρώ σε ελεύθερο κεφάλαιο. Ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στο να “αποτρέψει την αστάθεια στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων από το να διαχυθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Οι τράπεζες της ΕΕ επιτρέπεται να κατέχουν 2% σε Bitcoin και κρυπτονομίσματα

Επιπλέον, η νέα οδηγία ορίζει ότι οι τράπεζες μπορούν να κατέχουν το πολύ 2% του κεφαλαίου τους σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε διάφορες προσωρινές παρεκκλίσεις για να δοθεί στις τράπεζες περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστούν.

Πέρυσι, η Επιτροπή της Βασιλείας της BIS είχε ήδη προειδοποιήσει κατά των κρυπτονομισμάτων. Έκτοτε, οι τράπεζες συμβουλεύονται να μην επενδύουν περισσότερο από το 1% του συνολικού ενεργητικού τους σε κρυπτονομίσματα.

Όπως ανέφερε ο Φέρμπερ, οι νομοθέτες επικαλούνται το χάος στην αγορά κρυπτογράφησης τους τελευταίους μήνες ως περαιτέρω απόδειξη ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι απαραίτητη.

Η χθεσινή έγκριση από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία έγκρισης. Η οδηγία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο και να υποβληθεί στους εθνικούς υπουργούς Οικονομικών στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί.

Παρόλο που οι κανονισμοί φαίνονται πολύ αρνητικοί με την πρώτη ματιά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η BIS και η ΕΕ δεν σκοπεύουν να επιβάλουν απαγόρευση του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά μόνο να εισαγάγουν ένα όριο καθώς και κεφαλαιακή κάλυψη.

Την ώρα του τύπου, η τιμή της BTC ήταν 22.693 δολάρια.

Εικόνα τίτλου από Christian Lue | Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Αγοράστε 80+ από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα από τον καλύτερο broker στην Ευρώπη