Τα NFTs αποτελούν μια από τις τάσεις που κυριαρχούν τα δύο τελευταία έτη, αν και μια μεγάλη μερίδα των επενδυτών που κινούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν έχει ασχοληθεί και ακόμη αναρωτιέται “Τι είναι τα NFTs;”. Σε αυτό το άρθρο σας απαντάμε: 

  • Τι είναι τα NFTs; 
  • Τι κάνει τα NFTs τόσο πολύτιμα; 
  • Ποιες είναι οι καλύτερες αγορές για NFTs /Πού μπορώ να αγοράσω NFTs; 
  • Ποιες είναι τα καλύτερα και πιο δημοφιλή NFTs; 
  • Ποιες είναι οι δυνατότητες των NFTs μελλοντικά; 

 Θα σας απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα στον οδηγό μας “NFTs,τι είναι”

Τι είναι τα NFTs; 

NFT σημαίνει Non-Fungible Token (Μη ανταλλάξιμο Token) και περιγράφει την ψηφιακή ιδιοκτησία άυλων αγαθών. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν συνήθως μοναδικά ψηφιακά διακριτικά που εκχωρούνται σε έναν κάτοχο μέσω της τεχνολογίας blockchain και μπορούν να μεταφερθούν από τον ιδιοκτήτη – στην πραγματικότητα αποτελούν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας. Επί του παρόντος, τα πιο γνωστά παραδείγματα NFTs είναι τα ψηφιακά έργα τέχνης, τα στοιχεία υπολογιστών, τα ψηφιακά εισιτήρια ή domains. 

Το άλλο άκρο των NFTs είναι τα ψηφιακά ανταλλάξιμα περιουσιακά στοιχεία (ανταλλάξιμα tokens). Αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο διακριτικό μπορεί να αντικατασταθεί από ένα πανομοιότυπο διακριτικό ανά πάσα στιγμή. Για να κατανοήσουμε τι είναι τα NFTs, ας ρίξουμε μια ματιά σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin

Ένα Bitcoin έχει αξία όσο ένα Bitcoin – είτε είναι το Bitcoin που εξορύχθηκε στο μπλοκ 770.000 (τον Ιανουάριο του 2023) είτε στο μπλοκ 559.968 (τον Ιανουάριο του 2019). Η τιμή spot είναι πάντα η ίδια και κανείς δεν ενδιαφέρεται για το νούμερο. 

Αυτή είναι η διαφορά με τα NFTs καθώς  αυτά τα στοιχεία δεν είναι ανταλλάξιμα. Έτσι τα NFTs μπορούν να είναι εντελώς μοναδικά. Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν πανομοιότυπα NFTs αλλά να εξακολουθούν να είναι σπάνια και σχετικά μοναδικά, πχ όταν υπάρχουν μόνο 10 από αυτά στον κόσμο. 

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, χωρίς την τεχνολογία blockchain, δεν υπήρχε τρόπος να αποδειχθεί σε ποιον ανήκουν ούτε υπήρχε τρόπος να μεταβιβαστεί επίσημα η ιδιοκτησία αυτών των αντικειμένων σε κάποιον άλλον. Επομένως, η καινοτομία των NFT είναι ότι επιτρέπουν τη διακριτή ιδιοκτησία αρχείων που μπορούν να αντιγραφούν. 

NFTs ποιος είναι ο λόγος για τις υψηλές τιμές; 

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί μπορείτε να δείτε NFTs με αξία έξι ψηφίων και τι καθορίζει τη ζήτηση για NFTs. Δεν είναι μόνο η μοναδικότητα. Μάλλον, είναι τα ατομικά συναισθήματα και η φήμη του εκδότη από τα οποία προκύπτει η αξία ενός NFT – αυτό ισχύει τουλάχιστον (επί του παρόντος ακόμα) για την πιο δημοφιλή μορφή NFT, το ψηφιακό έργο τέχνης. 

Από την άλλη πλευρά, για άλλες μορφές, η τιμή των NFTs μπορεί μερικές φορές να προσδιοριστεί πολύ εύκολα, εφόσον υπάρχει κάποια τιμή. Για παράδειγμα, η αξία ενός εισιτηρίου εισόδου NFT αντιστοιχεί στην αξία του ευρώ που θα είχε επίσης το εισιτήριο σε μια αγορά. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα NFTs που χρησιμεύουν ως πιστοποιητικό και δεν έχουν χρηματική αξία, αλλά είναι σημαντικά για τον κάτοχο (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης). 

Αλλά γιατί να αγοράσω ένα ακριβό έργο τέχνης NFT; Αυτή είναι σίγουρα μια ερώτηση που θα έκαναν πολλοί στον εαυτό τους. Και κάποιοι αμφιβάλλουν για το αν η τέχνη μπορεί να είναι ψηφιακή. Αλλά τότε θα έπρεπε να θέσουμε το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν ακριβούς πίνακες ή ακριβά συλλεκτικά γραμματόσημα. Είναι τα συναισθήματα και ο εκδότης που καθορίζουν την αξία. 

Όποιος προσπαθεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά σε γραμματόσημα ή έργα τέχνης πιθανότατα θα δυσκολευτεί επίσης να κατανοήσει την αξία των NFTs. Αλλά αναμένεται ότι στο μέλλον, τα ψηφιακά έργα τέχνης NFTs θα αποτελέσουν επίσης μια σημαντική αγορά. 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή NFTs; 

Παρόλο που τα NFTs κυκλοφορούν εδώ και κάποια χρόνια, η μεγάλη έκπληξη δεν συνέβη παρά το 2021 και το 2022, με δύο συλλογές τέχνης NFTs που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης και τους μεγάλους επενδυτές: τις συλλογές CryptoPunks και Bored Ape Yacht Club (BAYC)

Αλλά ακόμη και πριν από την BAYC και τα CryptoPunks, υπήρχε μια συλλογή το 2017 που έσπασε όλα τα ρεκόρ και σχεδόν μπλόκαρε το blockchain Ethereum. Μιλάμε για τα CryptoKitties

Στα τέλη του 2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη mainstream χρήση των NFT. Τα CryptoKitties είναι ψηφιακές εικόνες κινουμένων σχεδίων με γάτες που δημιουργήθηκαν από την Dapper Labs για ένα παιχνίδι υπολογιστή blockchain. Κάθε γάτα είναι μοναδική. 

Αυτό που κάνει το παιχνίδι ξεχωριστό είναι ότι οι νέες γάτες μπορούν να εκτραφούν στον υπολογιστή on-chain. Αυτό έχει προσελκύσει πολλούς κερδοσκόπους λόγω μιας απλή και προσοδοφόρας ιδέας: Αγοράζεις μερικά σπάνια CryptoKitties, εκτρέφεις μερικές νέες γάτες, ακόμη πιο σπάνιες, και τις  πουλάς σε υψηλές τιμές. Μετέπειτα η ιδέα επαναλαμβάνεται. 

Στο παρακάτω tweet, θα βρείτε μια προεπισκόπηση των δέκα πιο ακριβών NFT (από μια συλλογή) που πουλήθηκαν ποτέ. 

Τι είναι τα CryptoPunks NFTs;  

Τα Crypto Punks θεωρούνται επίσημα τα πρώτα NFTs στο blockchain Ethereum και κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 2017. Συνολικά, υπάρχουν 10.000 μοναδικοί ψηφιακοί χαρακτήρες – CryptoPunks – που δημιουργήθηκαν από τη Larva Labs. Κάθε CryptoPunk διακρίνεται από μεμονωμένα χαρακτηριστικά, επομένως δεν υπάρχουν δύο όμοια. 

Τα CryptoPunks εξακολουθούν να είναι από τα πιο δημοφιλή NFTs στην αγορά λόγω του πρωτοποριακού τους ρόλου. Έχουν εμπνεύσει την αγορά της ψηφιακής τέχνης και θεωρούνται ήδη ψηφιακές αντίκες λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της αγάπης προς αυτά. 

NFTs τι είναι CryptoPunks
CryptoPunks | Πηγή: Larva Labs

Τι είναι τα Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFTs; 

Τα Bored Apes είναι αυτή τη στιγμή και τον τελευταίο χρόνο η πιο δημοφιλής και ακριβή συλλογή ψηφιακών έργων τέχνης. Τα συνολικά 10.000 μοναδικά NFTs είναι ψηφιακά σχέδια πιθήκων που δείχνουν βαριεστημένα και δημιουργούνται αυτόματα από έναν υπολογιστή. Κάποια φορούν γυαλιά ηλίου, άλλα έχουν δερμάτινα μπουφάν ή καπέλα, κάποια έχουν  γένια, άλλα δείχνουν τα δόντια τους. 

Τα Bored Apes έγιναν το επίκεντρο για πρώτη φορά την άνοιξη του 2021, όταν δημιουργήθηκε μια παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τα NFTs και τα ψηφιακά έργα τέχνης πωλήθηκαν σε τιμές ρεκόρ. Τα Bored Apes επωφελήθηκαν – ο πιο ακριβός πίθηκος πουλήθηκε για περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ το 2021. 

Η BAYC μπορεί να υπερηφανεύεται για τους πιο γνωστούς αγοραστές από οποιαδήποτε συλλογή NFTs. Στους αγοραστές περιλαμβάνονται οι Eminem, Madonna, Jimmy Fallon, Tom Brady, Gwyneth Paltrow και Snoop Dogg. Για πολλούς αγοραστές, η υψηλή τιμή των έργων πιθανότατα έχει γίνει επίσης αυτοσκοπός: Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να γοράσουν ένα Bored Ape μπορούν να το επιδεικνύουν ως σύμβολοκοινωνικού status: Κάτι σαν τη ψηφιακή έκδοση ενός ακριβού ρολογιού. 

Ο Eminem πλήρωσε 453.776 δολάρια ΗΠΑ (123,45 ETH) για το Bored Ape Yacht Club #9055, η Madonna πλήρωσε 466.461 δολάρια ΗΠΑ ή 180 ETH για το #4988, ο θρύλος του ποδοσφαίρου Neymar πλήρωσε 569.531 για το Bored Ape για το #69 ETH (18) Ο Bieber πλήρωσε ένα το απίστευτο ποσό 1,3 εκατομμυρίων USD 500 ETH για το #3001. 

NFTs τι είναι BAYC
BAYC | Πηγή: Bored Ape Yacht Club

Πώς να βρείτε τα καλύτερα NFTs; Τι είναι τα πιο δημοφιλή blockchain για NFTs;

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των NFTs έχει οδηγήσει σε μια συνεχώς αυξανόμενη αγορά NFTs. Οι αγορές προσφέρουν μια γκάμα συλλογών NFTs και πιο προηγμένες λειτουργίες. 

Συχνά, συγκεκριμένες και δημοφιλείς συλλογές NFTs απαντώνται αποκλειστικά σε μία μόνο πλατφόρμα, επομένως θα πρέπει να ελίσσεστε εάν θέλετε να αγοράσετε πολλά NFTs. Ανάλογα με το NFT που θέλετε να αγοράσετε, διαφορετική αγορά μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. 

Ωστόσο, με για γενική έρευνα σχετικά με τις καλύτερες συλλογές NFTs και τα καλύτερα NFTs blockchains, μπορούμε να σας προτείνουμε δύο εργαλεία. Το ένα είναι η αγορά NFT OpenSea, όπου μπορείτε να δείτε τις πιο δημοφιλείς συλλογές. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα πιο δημοφιλή από τον Ιανουάριο του 2023: 

Πώς να βρείτε τα καλύτερα NFTs
OpenSea

Από την άλλη, προτείνουμε τον ιστότοπο Cryptoslam, όπου μπορείτε να βρείτε μια κατάταξη με τα καλύτερα blockchains NFT. Αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχουν διαφορετικές συλλογές NFT σε κάθε blockchain. Όχι μόνο τα NFT που βασίζονται στο Ethereum, αλλά και τα NFT που βασίζονται σε Solana και Polygon, και μερικές φορές φτάνουν σε υψηλές τιμές πώλησης. 

Cryptoslam

Σε τι χρησιμοποιούνται τα NFTs εκτός από τα ψηφιακά έργα τέχνης; 

Εκτός από τα ψηφιακά έργα τέχνης, υπάρχουν και άλλες τάσεις στη βιομηχανία NFTs που δεν θέλουμε να σας αποκρύψουμε. 

Domains 

Ο πιο γνωστός πάροχος domains είναι το Ethereum Name Service (ENS), το οποίο σημείωσε το ρεκόρ των 2,8 εκατομμυρίων καταχωρίσεων το 2022. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν το 80% όλων των καταχωρίσεων από την έναρξη της υπηρεσίας. 

Το ENS είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο για domains που εκτελείται στο δίκτυο Ethereum. Παρέχει στους χρήστες ένα εύχρηστο όνομα όπως “bitcoingreece.eth” αντί για μια σύνθετη και πολύπλοκη διεύθυνση για τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων τους. 

Τα δεδομένα από το Dune Analytics δείχνουν ότι πάνω από 630.000 μοναδικά πορτοφόλια δημιούργησαν 2,82 εκατομμύρια domains, 459.000 από τα οποίους ταξινομήθηκαν ως “κύρια ονόματα”. Τα κύρια ονόματα είναι διευθύνσεις ENS που οδηγούν στο πορτοφόλι ενός χρήστη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακομιστής μεσολάβησης για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με εξερευνητές blockchain όπως το Etherscan. 

Soulbound tokens 

Η νεότερη παραλλαγή ενός NFT είναι το λεγόμενο Soulbound token (SBT) και αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Vitalik Buterin, του ιδρυτή του Ethereum. Τα SBT δεν είναι εμπορεύσιμα και ανήκουν μόνο σε έναν χρήστη. 

Φανταστείτε να λαμβάνετε το απολυτήριο σας ή την αναφορά θέσης εργασίας σας ψηφιακά ως SBT. Αυτό σας δίνει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που είναι ανιχνεύσιμο στο blockchain και ανήκει μόνο σε εσάς. 

NFTs τι είναι τα καλύτερα blockchain; 

Το Ethereum είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο blockchain έξυπνων συμβολαίων. Και το Ethereum είναι επίσης ο ξεκάθαρος ηγέτης  στα NFTs από το 2017 μέχρι σήμερα. Είτε πρόκειται για τα Crypto Punks είτε για τα Bored Ape Yacht Club, όλα αποτελούν μέρος του τεράστιου κόσμου NFT του Ethereum, καθώς και στις περισσότερες αγορές. 

Ωστόσο, τα NFTs στο δίκτυο Ethereum έχουν μερικά μειονεκτήματα. Το Ethereum συνεχίζει να παλεύει σχετικά με την αύξηση των ορίων χωρητικότητας. Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές υπάρχουν εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις για τη δημιουργία και τις συναλλαγές με NFT και μερικές φορές δεν αξίζει τον κόπο. Όταν μικροί καλλιτέχνες πωλούν το έργο τους για $100 και $200, μια χρέωση $20 μπορεί να φαίνεται υπερβολική. 

Άλλα ανταγωνιστικά blockchain προσφέρουν ταχύτερο και φθηνότερο trading με NFT, γι’ αυτό και αυξάνονται σε δημοτικότητα. Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του Ethereum είναι: Solana, Cardano, Flow, Polygon και Sorare. 

Το Solana είναι επί του παρόντος είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές blockchain για NFTs, και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με το Ethereum και πιο γρήγορο. Η πιο δημοφιλής και πολύτιμη συλλογή NFTs στο Solana είναι το “DeGods”, η οποία αποτελείται από 10.000 φωτογραφίες προφίλ  NFTs. 

Όπως και άλλα έργα NFT, το DeGods επιδιώκει να δημιουργήσει μια αφοσιωμένη, παθιασμένη κοινότητα, αλλά διαφέρει στο ότι αποθαρρύνει τις συναλλαγές και αντ’ αυτού ενθαρρύνει τους επενδυτές να διατηρούν μόνιμα τα DeGods NFTs τους. 

NFTs τι είναι BAYC DeGods
DeGods | | Πηγή: degods.com

Το Flow δημιουργήθηκε από τους ίδιους προγραμματιστές που βρίσκονται πίσω από το CryptoKitties. Το blockchain Flow έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το είδος της συμφόρησης που αντιμετώπισε το Ethereum από το CryptoKitties το 2017. Το NBA Top Shot, μια πολύ δημοφιλής αγορά NFTs στις ΗΠΑ, όπου οι λάτρεις του μπάσκετ μπορούν να αγοράσουν highlights NBA ως NFTs, βασίζεται στο blockchain Flow. 

Το Polygon είναι ένα layer-2 blockchain του Ethereum που κερδίζει δημοφιλία. Το κόστος συναλλαγών είναι ένα κλάσμα του Ethereum (ως a layer-1 blockchain). Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να εκδώσει και να πουλήσει το «Collect Trump Cards» στο Polygon. 

Trump NFTs
Trump Cards | | Πηγή: collecttrumpcards.com

Τι είναι οι αγορές NFTs; 

Ό, τι είναι οι ανταλλαγές για τα κρυπτονομίσματα είναι και οι αγορές είναι για τα NFTs. Εκεί, μπορούν να δημιουργηθούν NFTs και στη συνέχεια να ανταλλαχθούν. Πιθανώς η πιο γνωστή και μεγαλύτερη αγορά είναι το OpenSea, το “eBay” μεταξύ των αγορών NFTs. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει με τις καλύτερες αγορές NFTs. 

Τι είναι οι καλύτερες αγορές NFT; 

1. Coinbase 

Το Coinbase είναι κατά κύριο λόγο ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο), ωστόσο, διαθέτει επίσης μια πολύ ολοκληρωμένη πλατφόρμα NFTs. Στο Coinbase, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρείτε όλα τα NFTs από διάφορα blockchains που σας αρέσουν. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τα διάσημα NFTs  Bored Ape Yacht Club, Potatoz, Savage Nation, Mutant Ape Yacht Club, Bored Ape Kennel Club, Cryptopunks, Kubz και Pudgy Penguins. 

Αγοράστε NFTs στην Coinbase
Coinbase

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το Coinbase προσφέρει μια αξιόπιστη και διαισθητική πλατφόρμα συναλλαγών που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συναλλάσεται και να διατηρεί τα NFTs. Επομένως, το Coinbase είναι η κορυφαία σύστασή μας για εσάς. 

2. OpenSea 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το OpenSea είναι ο ηγέτης της αγοράς στα NFT. Όλα τα είδη ψηφιακών στοιχείων (σε Ethereum, Polygon, Klatyn, Solana) είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα: Τέχνη, συλλεκτικά αντικείμενα, domains, μουσική, φωτογραφίες, αθλήματα και άλλα. Το OpenSea υποστηρίζει επίσης καλλιτέχνες που θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά τους NFTs στην πλατφόρμα (με “κόψιμο”). 

Συνολικά, το OpenSea είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια μεγάλη γκάμα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η επιτυχία του OpenSea οδήγησε σε απάτες και λογοκλοπή περιεχομένου, πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχτεί δύσκολα από αρχάριους στο χώρο. Επομένως, το OpenSea αποτελεί  τη 2 κορυφαία σύστασή μας, πίσω από το Coinbase. 

3. Magic Eden  

Το Magic Eden είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά NFTs στο Solana, το δεύτερο μεγαλύτερο blockchain NFTs. Αν ψάχνετε για NFTs που βασίζονται στο Solana, το Magic Eden είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. 

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μόνο Solana NFTs και είναι λίγο πιο περίπλοκο στη χρήση (από το Coinbase). Χρειάζεστε ένα ειδικό wallet (π.χ. Phantom). Επίσης, ένα επιπλέον μειονέκτημα σε σύγκριση με το OpenSea είναι ότι πρέπει να κάνετε αίτηση για καταχώριση εάν θέλετε να λανσάρετε τη δική σας συλλογή NFTs. 

4. Sorare  

Το Sorare είναι μια αγορά NFTs προσανατολισμένη στον αθλητισμό και βασίζεται στο blockchain Ethereum. Οι χρήστες, οι οποίοι αναφέρονται ως “managers” πιστοί των αθλημάτων μπάλας, αγοράζουν, πωλούν και ανταλλάσσουν κάρτες παικτών NFT. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα ωραίο χόμπι, αλλά είναι κάτι περισσότερο. 

Η γαλλική εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση 680 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Σειρά Β το 2021 με αστρονομική αποτίμηση 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κάρτες συναλλαγών στην πλατφόρμα Sorare χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: 

  • Περιορισμένες: 1.000 από κάθε NFT διαθέσιμα ανά σεζόν. 
  • Σπάνιες: 100 ανά σεζόν 
  • Σούπερ Σπάνιες: 10 ανά σεζόν 
  • Μοναδικές: 1 ανά σεζόν 

Τη στιγμή της γραφής, το Sorare πρόσφερε κάρτες παικτών NFT για τα αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ (NBA) και μπέιζμπολ (MLB). 

Αγοράστε NFTs στο Sorare
Sorare

5. Binance 

Η Binance είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο με βάση τον όγκο συναλλαγών και προσφέρει μια πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων όπου μπορούν επίσης να γίνουν συναλλαγες NFTs. Η αγορά NFTs επιτρέπει στους χρήστες να κόβουν, να πουλούν, να υποβάλλουν προσφορές και να αγοράζουν tokens από καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των πιο διάσημων συλλογών. 

Η προσφορά είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή άλλων πλατφορμών όπως το Coinbase ή το OpenSea, αλλά προσφέρει επίσης μια μεγάλη γκάμα NFTs. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να βρείτε: Bored Ape Yacht Club, Potatoz, Otherdeed for Otherside, Mutant Ape Yacht Club, Bored Ape Kennel Club, CLONE X – X TAKASHI MURAKAMI και Azuki. 

6. Nifty Gateway 

Το Nifty Gateway είναι μια αγορά NFT που βασίζεται στο Ethereum, στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι πιο εντυπωσιακές πωλήσεις NFTs για μεγάλα ποσά. Για παράδειγμα, δύο από τα πιο ακριβά NFT πουλήθηκαν εδώ: το CROSSROAD της Beeple και το The Merge by Pak, το οποίο πουλήθηκε για 91,8 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ως αποτέλεσμα, η πλατφόρμα προσελκύει πολλά μοναδικά NFTs. Αλλά μην σας τρομάξει. Το Nifty Gateway προσφέρει επίσης NFTs σε χαμηλότερες τιμές. Η γκάμα επιλογών είναι διαφορετική από άλλες αγορές και επομένως αξίζει μια επίσκεψη. 

7. Crypto.com 

Το Crypto.com είναι επίσης ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που έχει δημιουργήσει τη δική του αγορά NFTs. Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να αγοράσουν, να πουλήσουν και να προσφέρουν tokens σε διάφορες κατηγορίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως έργα τέχνης, παιχνίδια, αθλήματα και μουσική. 

Αγοράστε NFTs στο Crypto.com
Crypto.com

To ανταλλακτήριο συνεργάστηκε επίσης με μεγάλες επωνυμίες και αθλητικούς συλλόγους, όπως οι Philadelphia 76ers, Aston Martin F1, Lega Serie A, DRESSX, Heavy Metal και οι LA Kings. Επομένως, θα βρείτε μερικά από τα πιο διάσημα NFTs, συμπεριλαμβανομένων των Bored Ape Yacht Club, Azuki, Potatoz, Pudgy Penguins, Lil Pudgys, Art Blocks και Beanz. 

8. Rarible 

Το Rarible είναι μια αποκλειστική αγορά NFT όπου μπορούν να αγοραστούν, να πουληθούν ή να δημιουργηθούν NFTs που βασίζονται στο Ethereum, το Flow και το Tezos. Προσελκύει επωνυμίες αθλητικών, τυχερών παιχνιδιών και πολυμέσων, καθώς και καλλιτέχνες που δημοσιεύουν συλλογές έργων. Αυτά περιλαμβάνουν το Yum! Brands, Taco Bell ο γίγαντας λογισμικού cloud Adobe. 

Αυτό που κάνει το Rarible ξεχωριστό είναι ότι ανήκει στην κοινότητα και ενθαρρύνει την αποκέντρωση. Σε αντίθεση με το OpenSea, ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν το διακριτικό Rarible (RARI) της αγοράς για να πραγματοποιούν συναλλαγές, κάτι που αποτελεί μειονέκτημα για την αγορά. 

Πώς να δημιουργήσετε ένα NFT; 

Ακόμα κι αν το θέμα ακούγεται περίπλοκο στην αρχή, η δημιουργία και η πώληση του δικού σας NFT δεν είναι τόσο δύσκολη. Χρειάζεστε μόνο μερικά ειδικά «εργαλεία» και υπομονή. Αυτά τα χρειάζεστε ειδικά για να δημιουργήσετε τη συλλογή NFTs σας (π.χ. μέσω λογισμικού ή σχεδιάζοντας με ένα πρόγραμμα γραφικών). 

Αφού δημιουργήσετε το αρχείο προέλευσης – το οποίο είναι ένα αρχείο με δυνατότητα αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων – το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα wallet (π.χ. MetaMask για Ethereum) και κάποιο αρχικό κεφάλαιο σε κρυπτονόμισμα (π.χ. ETH). 

Με το wallet, μπορείτε εύκολα να συνδεθείτε σε μια αγορά NFTs. Εκεί μπορείτε να ανεβάσετε τα αρχεία σας στην προβλεπόμενη μορφή αρχείου. Στη συνέχεια, το NFT δημιουργείται και προστίθεται στο blockchain. 

Ωστόσο, αυτό το λεγόμενο «κόψιμο» έχει κόστος, γι’ αυτό χρειάζεστε ένα  αρχικό κεφάλαιο σε  κρυπτονόμισμα. Ανάλογα με το blockchain, μπορεί να κοστίσει περισσότερο ή λιγότερο η δημιουργία ενός NFT (π.χ. το Ethereum είναι συνήθως πιο ακριβό από το Solana ή το Polygon). 

Ποιες είναι οι δυνατότητες των NFTs στο μέλλον; 

Πολλοί ειδικοί βλέπουν τα NFTs ως έναν αναπτυσσόμενο τομέα της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων που, όπως και ολόκληρη η αγορά, ήταν σε μια φούσκα το 2022. Ωστόσο, το bear market έχει δείξει ένα πράγμα: Ενώ πολλά NFTs έχουν χάσει την αξία τους, ορισμένες συλλογές και NFTs έχουν γίνει ακόμα πιο ακριβά. 

Τα NFTs έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν οριστικά τιη βιομηχανία του αθλητισμού, της τέχνης και της μουσικής. Γενικότερα, η αξιοποίηση φυσικών περιουσιακών στοιχείων και στοιχείων μέσω NFTs θα μπορούσε να ανατρέψει πολλούς κλάδους. Ειδικά στο metaverse, στο οποίο τα NFTs θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, οι αναλυτές βλέπουν έναν λόγο για μια διαρκή άνοδο. 

Φυσικά, δεν δίνεται καμία εγγύηση για τέτοιες προβλέψεις. Ωστόσο, οι δυνατότητες είναι τεράστιες και ο κλάδος είναι ακόμα νέος. 

FAQ | NFTs τι είναι; 

Τι είναι τα NFTs, με λίγα λόγια;  

NFT σημαίνει Non-Fungible Token. Η τεχνολογία επιτρέπει στα ψηφιακά στοιχεία να εκχωρούνται μοναδικά σε έναν ιδιοκτήτη χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Επί του παρόντος, τα πιο δημοφιλή NFTs είναι ψηφιακά έργα τέχνης, αντικείμενα παιχνιδιών υπολογιστή και domains.

Τι είναι τα καλύτερα και πιο δημοφιλές NFT; 

Επί του παρόντος, οι συλλογές NFTs Crypto Punks και Bored Ape Yacht Club που βασίζονται στο Ethereum είναι τα πιο ακριβά και πιο εμπορεύσιμα NFTs. Το πιο ακριβό NFT στον κόσμο μέχρι σήμερα είναι το The Merge by Pak, το οποίο πουλήθηκε για 91,8 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021. 

Πώς μπορώ να κερδίσω χρήματα με NFTs; 

Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα μέσω NFTs αγοράζοντας τα και πουλώντας τα σε υψηλότερη τιμή. Από την άλλη, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας NFTs και να τα πουλήσετε σχετικά εύκολα. Σας δείχνουμε τις καλύτερες αγορές και πώς να το κάνετε. 

Τι είναι ο λόγος για τις υψηλές τιμές των NFTs; 

Η αξία ενός NFT εξαρτάται από την ιδεολογική αξία και τον καλλιτέχνη, όπως και τα συμβατικά έργα τέχνης. Τα NFTs μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται όπως κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα την αγοραία τιμή. 

Πίστωση εικόνας τίτλου: Dylan Calluy / Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Αγοράστε 80+ από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα από τον καλύτερο broker στην Ευρώπη