Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, ο θρυλικός trader Michael Burry εξέδωσε μια προειδοποίηση για τη χρηματοπιστωτική αγορά που επηρεάζει και το Bitcoin. Ο επενδυτής του “Big Short” έγραψε σήμερα στο Twitter μία μόνο λέξη: “Πωλήστε”.

Ο Burry είναι γνωστός ως ένας από τους λίγους ειδικούς που προέβλεψαν την κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης του 2007-2010. Σορτάρισε την αγορά ενυπόθηκων ομολόγων το 2007 ανταλλάσσοντας CDOs και αποκόμισε μεγάλα κέρδη.

Ήδη από τις 23 Ιανουαρίου, ο Burry μοιράστηκε στο Twitter ένα διάγραμμα της αγοράς από το κραχ της dot-com και το σχολίασε ως “ίσως”. Φαινόταν να αναφέρεται σε ένα Dead Cat Bounce, κατά το οποίο ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 20% στο τέλος του έτους 2001-2002, προτού πέσει άλλο ένα 30%.

Το σημερινό πρόσφατο tweet μπορεί να ερμηνευθεί ότι ο Burry αναμένει σήμερα ένα παρόμοιο σενάριο, το οποίο πιθανώς θα προκληθεί από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια της Fed στις ΗΠΑ και την επακόλουθη συνεδρίαση της FOMC, όπου ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα μιλήσει για τα τελευταία στοιχεία και τις προσδοκίες.

Δεδομένης της συσχέτισης του Bitcoin με τον S&P 500 και του μακροοικονομικού αντίκτυπου, ο Burry μπορεί επίσης να στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους επενδυτές κρυπτογράφησης.

Ο S&P 500 και το Bitcoin έχουν ανακάμψει απότομα από τα χαμηλά τους, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, μια απροσδόκητη απόφαση της Fed θα μπορούσε να αποδειχθεί μαχαιριά στην πλάτη.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Burry δεν είχε πάντα δίκιο με τις προβλέψεις του στο παρελθόν.

Οι ταύροι του Bitcoin θα πρέπει να προειδοποιούνται

Σύμφωνα με το εργαλείο FEDWatch, το 98,4% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η Fed θα συνεχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων σήμερα.

Εάν η Fed αυξήσει αιφνιδιαστικά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και εκφράσει ανησυχίες για “κολλώδη” πληθωρισμό, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα μαζικό κραχ για τον S&P 500, το Bitcoin και την ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης.

Και πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι οι 25 μονάδες βάσης δεν είναι ακόμη σε πέτρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα hedge funds έχουν δημιουργήσει θέσεις ρεκόρ short στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης της FOMC. Αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν, το DXY θα εκτοξευθεί στα ύψη και ο S&P 500 θα καταρρεύσει – κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή για το Bitcoin.

Υπάρχουν όμως και γνώριμες φωνές υπέρ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης. Ο Nick Timiraos, “φερέφωνο της Fed” και επικεφαλής οικονομικός ανταποκριτής της Wall Street Journal, ανέφερε σε ένα tweet χθες ότι “η έκθεση ECI είναι χρήσιμη για τη Fed, η οποία βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “ένας βραδύτερος ρυθμός αύξησης των μισθών θα μπορούσε να απαλύνει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός των μισθών θα εγκατασταθεί σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα για μια κεντρική τράπεζα που στοχεύει σε πληθωρισμό 2%”.

Την ώρα του Τύπου, η τιμή του Bitcoin βρισκόταν στα 21,100 δολάρια.

Προτεινόμενη εικόνα από: Amjith S / Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και CFDs με δωρεάν ασφάλιση καταθέσεων ύψους €1 εκατ. ευρώ.