Για το Bitcoin, η σημερινή ανακοίνωση του δείκτη πυρήνα των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το πιο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας. Το σημείο εκκίνησης ήταν απλό: εάν οι αριθμοί που δημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) ήταν καλύτεροι από τους αναμενόμενους, το Bitcoin και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θα μπορούσαν να δουν ένα νέο ράλι.

Ταυτόχρονα, όμως, υπήρχε ο κίνδυνος οι αριθμοί – όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για τον Ιανουάριο – να είναι χειρότεροι από ό,τι έδειχναν οι εκτιμήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές συμφωνούν ότι θα στηρίξουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην πολιτική επιτοκίων της, με στόχο υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η τιμή του Bitcoin πέφτει καθώς ο πυρήνας PCE έρχεται σε ζεστό

Το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό PCE είναι ότι οι δημοσιεύσεις καθυστερούν τις δημοσιεύσεις του ΔΤΚ κατά δύο έως τρεις εβδομάδες και ο PCE παρακολουθεί πολύ στενά τον ΔΤΚ. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία PCE συνήθως ελάχιστα κινούν την αγορά, παρόλο που είναι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η αγορά παρακολουθούσε στενά μετά τον ΔΤΚ του Ιανουαρίου που επεφύλασσε μια κακή έκπληξη. Πριν από την ανακοίνωση, οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού PCE θα αυξανόταν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς ταχύτερα από την άνοδο 0,3% που αναφέρθηκε για τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο ετήσιος βασικός δείκτης τιμών PCE για τον Ιανουάριο προβλεπόταν στο 4,3%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,4% που αναφέρθηκε για τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα στοιχεία που μόλις ανέφερε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα – μια κακή έκπληξη (και πάλι). Ο πυρήνας PCE έρχεται σε ζεστό +0,6% σε σχέση με τον μήνα, έναντι +0,4% που αναμενόταν. Ο ετήσιος αριθμός έρχεται στο +4,7%, το αναμενόμενο ήταν +4,3%. Τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν επίσης, φαίνονται εξίσου άσχημα.

Επιπτώσεις για την επόμενη συνεδρίαση της Fed

Η σημερινή ανακοίνωση του PCE είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC της Fed, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαρτίου 2023. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δεν κουράστηκε να τονίζει κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεντεύξεων Τύπου της FOMC ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια εξαρτώνται από τα δεδομένα.

Core PCE είναι η προτιμώμενη μέτρηση της Fed, επειδή ο PCE είναι πιο ευέλικτος από τον ΔΤΚ, καθώς προσαρμόζεται στις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο ΔΤΚ, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο ευέλικτος και δεν λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του PCE είναι ότι ενώ ο ΔΤΚ χρησιμοποιεί μια μέθοδο σταθερού καλαθιού αγαθών (η στάθμιση ενημερώνεται ετησίως από το 2023), ο PCE χρησιμοποιεί μια μέθοδο αλυσιδωτού δείκτη, η οποία επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες πιο έγκαιρα.

Το γεγονός ότι ο PCE ήταν χειρότερος του αναμενόμενου είναι πιθανό να ενισχύσει την παράταξη εντός της Fed που ζητά αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.). Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Loretta Master δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε δει μια “επιτακτική οικονομική υπόθεση για μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία θα έφερνε την κορυφή του εύρους στόχου στο 5%”.

Από την άλλη πλευρά, η Fed θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει τη στρατηγική της “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” με τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης. Με την αμερικανική αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή, η Goldman Sachs εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου.

Το Bitcoin αντέδρασε αναλόγως και κατέγραψε μια μικρή πτώση. Την ώρα του Τύπου, η τιμή του BTC διαπραγματευόταν στα 23.750 δολάρια.

Προτεινόμενη εικόνα από: Kanchanara | Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Αγοράστε 80+ από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα από τον καλύτερο broker στην Ευρώπη