Αφού το Bitcoin πραγματοποίησε ένα τεράστιο ράλι άνω του 20% στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σήμερα. Η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Φεβρουάριο ήρθε από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ (BLS) στις 8:30 EST. Και αυτοί είναι οι αριθμοί:

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ήταν 6,4% τον Ιανουάριο και εκτιμήθηκε στο 6,0% για τον Φεβρουάριο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε πληθωρισμό στο 6,0%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ο ετήσιος πυρήνας του πληθωρισμού προβλεπόταν στο 5,5%, από 5,6% τον Ιανουάριο. Η σημερινή ανακοίνωση διαμορφώθηκε στο 5,5%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ήταν 0,4% τον Φεβρουάριο. Η πρόβλεψη ήταν για 0,4%, από 0,5% την προηγούμενη φορά. Ο πυρήνας του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση παρουσιάζει παρόμοια εικόνα. Αναφέρθηκε σήμερα στο 0,5% για τον Φεβρουάριο, με την πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο και την πραγματική για τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται στο 0,4%.

Έτσι, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βγαίνουν σχεδόν ακριβώς όπως αναμενόταν, μόνο που ο πυρήνας του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση είναι ελαφρώς υψηλότερος από το αναμενόμενο.

Τι σημαίνει αυτό για το Bitcoin;

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ είναι ανοδικά, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν περιθώριο στη Fed να παγώσει τα επιτόκια ή ακόμη και να τα μειώσει. Και η τιμή του Bitcoin αντέδρασε αμέσως αναλόγως. Κατά την ώρα του Τύπου, το BTC διέσπασε την εξαιρετικά σημαντική αντίσταση στα 25.200 δολάρια και έφτασε κάποια στιγμή τα 26.278 δολάρια στο Binance.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι ο δείκτης δολαρίου (DXY) μπήκε σε καθοδική τροχιά μετά την πρόσφατη μικτή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Λόγω του εγγενούς προβλήματος του τραπεζικού συστήματος με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και του νέου “προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα” της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οι προσδοκίες για το dovish αυξήθηκαν μαζικά.

Μέσω του νέου προγράμματος, η Fed διασώζει όλες τις τράπεζες. Μπορούν να δεσμεύσουν τα ζημιογόνα σήμερα ομόλογά τους (αλλά και τα MBS) στη Fed στην τιμή αγοράς που ίσχυε τότε αντί της τρέχουσας αγοραίας αξίας και να λάβουν μετρητά σε αντάλλαγμα. Για πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά, αυτό σημαίνει ότι η Fed άνοιξε για άλλη μια φορά τον εκτυπωτή χρήματος, ενώ το DXY είναι έτοιμο για περαιτέρω πτώση.

Τελικά, η Fed μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να κάνει πίσω στις αυξήσεις των επιτοκίων της για να αποφύγει τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα πρέπει να δώσουν στη Fed περισσότερα περιθώρια να υποδείξει ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον και να μειώσει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ή ακόμη και να παύσει εν μέσω της τραπεζικής κρίσης χωρίς να χάσει την αξιοπιστία της.

Για το Bitcoin και την κρυπτογράφηση, η εκτύπωση του ΔΤΚ δεν θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα, το οποίο η αγορά φαίνεται να αγνοεί προς το παρόν. Γράφει η Liz Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της SoFi:

“Φεβρουάριος CPI in-line στο 0,4% (m/m) & 6,0% (y/y), πυρήνας λίγο υψηλότερα στο 0,5% m/m έναντι 0,4% est. Κάπως ανησυχητική τάση είναι ότι ο πυρήνας των υπηρεσιών εκτός κατοικίας (γνωστός και ως “supercore”) συνέχισε να κινείται ανοδικά m/m. Αυτό είναι που παρακολουθεί η Fed, τα futures λένε ότι μια αύξηση 25 μ.β. έχει 76% πιθανότητα.”

Κατά την ώρα του Τύπου, η τιμή του Bitcoin διέσπασε τη βασική αντίσταση στα 25.200 δολάρια και βρισκόταν στα 26.219 δολάρια.

Προτεινόμενη εικόνα από: sulayman360 / Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και CFDs με δωρεάν ασφάλιση καταθέσεων ύψους €1 εκατ. ευρώ.