Η Fed ανακοίνωσε “πρόσθετη χρηματοδότηση” στις 12 Μαρτίου για να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του Bitcoin στα προ κρίσης επίπεδα μετά την ανακοίνωση – πυροδοτώντας ένα κύμα ανοδικής κίνησης.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές βυθίστηκαν λόγω των φημών ότι η Silvergate ήταν αφερέγγυα. Στις 9 Μαρτίου, οι φόβοι αυτοί επαληθεύτηκαν, καθώς η τράπεζα κρυπτογράφησης δήλωσε ότι σκόπευε να τερματίσει τις δραστηριότητές της. Άλλοι συστημικοί κίνδυνοι παρουσιάστηκαν καθώς κατέρρευσαν επίσης η Signature Bank και η Silicon Valley Bank.

Καθώς η κρίση εκτυλίχθηκε, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης κατέγραψε τοπικό χαμηλό στις 10 Μαρτίου στα 912,84 δισεκατομμύρια δολάρια – σημειώνοντας χαμηλό οκτώ εβδομάδων. Ο ηγέτης της αγοράς Bitcoin έχασε 20.000 δολάρια – βρίσκοντας στήριξη στα 19.600 δολάρια και πυροδοτώντας προσδοκίες για περαιτέρω απώλειες σε βασικό επίπεδο στήριξης.

Ωστόσο, μετά τα έκτακτα μέτρα της Fed, η αγορά κρυπτογράφησης σημείωσε άλμα στην αποτίμηση που κορυφώθηκε στα 1,03 τρισεκατομμύρια δολάρια – καταγράφοντας αύξηση 13% από το κατώτατο σημείο στο ανώτατο.

Η ποσοτική χαλάρωση (QE) επιστρέφε

Το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης της Fed (Bank Term Funding Program – BTFP) θα προσφέρει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δάνεια έως και ενός έτους στην ονομαστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν. Θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα “έναντι τίτλων υψηλής ποιότητας”, αφαιρώντας έτσι την πίεση για αναγκαστική πώληση των εν λόγω τίτλων.

“Η δράση αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να διασφαλίζει τις καταθέσεις και να διασφαλίζει τη συνεχή παροχή χρήματος και πιστώσεων στην οικονομία”.

Η ιδρύτρια της Custodia Bank Caitlin Long – έχοντας διαβάσει το δελτίο όρων του BTFP – επεσήμανε τη γενναιοδωρία του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μη αμερικανικών τραπεζών που είναι επιλέξιμες, της προσφερόμενης ονομαστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων, της μη ύπαρξης τελών, των ποινών προπληρωμής και ενός ταμείου “σταθεροποίησης του συναλλάγματος” ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο φορολογούμενος των ΗΠΑ είναι υπεύθυνος για αυτό το πρόγραμμα. Άλλοι είπαν ότι οι ιδιώτες δεν λαμβάνουν παρόμοια ανοιχτή μεταχείριση για το προσωπικό χρέος.

Τα κρυπτογραφικά, τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον κίνδυνο θα επωφεληθούν.

Ο μαξιμαλιστής του Bitcoin, Max Keiser, δήλωσε ότι η Fed υποχώρησε και δεν μπόρεσε να μειώσει το Ponzi τους. Εκτίμησε ότι το πρόγραμμα θα κοστίσει 50 τρισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας “ένα εύκολο 10πλάσιο από εδώ και πέρα” για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα.

“Τώρα θα έχουμε τη μεγαλύτερη πλημμύρα εκτύπωσης χρήματος στην ιστορία. Εύκολα πάνω από 50 τρισεκατομμύρια δολάρια”.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BitMEX, Arthur Hayes, επανέλαβε το συναίσθημα του Keiser, γράφοντας στο Twitter: “Είστε έτοιμοι για τη mother f*cking bull market;”.

Παρ’ όλα αυτά, παρά την ανανεωμένη αισιοδοξία, ο Long προειδοποίησε ότι η δράση αυτή θα κλωτσήσει μόνο το κουτάκι στο δρόμο, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να τρέχει κόκκινο.

Προτεινόμενη εικόνα από: Oleksandr Pidvalnyi | Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλύτερα Ανταλλακτήρια

Αγοράστε και πουλήστε περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα στο νούμερο 1, Kriptomat

Αγορά και ανταλλάξτε 400+ κρυπτονομίσματα στην αγορά spot και Futures

Αγορά, διαπραγμάτευση και κατοχή 350+ κρυπτονομισμάτων στο Binance

Καλύτερος χρηματιστής CFD: Αγορά και πώληση CFDs στην Plus500, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές

Αγοράστε 80+ από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα από τον καλύτερο broker στην Ευρώπη